Coördinaten Lichtschip                   


HISTORIE

Lichtschip Suriname-Rivier is het tweede stalen lichtschip dat in 1910 In Nederland is gebouwd. Lichtschepen hadden toen nog geen machines. Het transport naar Suriname is dan ook een verhaal apart.

Kapitein Johannes Franciscus Wijsmuller (1876-1923), een uiterst bekwaam zeeman met diploma's Grote Zeilvaart en Grote Stoomvaart, zorgde voor wereldnieuws door de Suriname-Rivier in 1911 zeilend naar Suriname te brengen. Hij liet de lichttoren demonteren, zette er masten op en koos 27 februari het ruime sop. Op 6 april en kwam het zeilschip behouden in Paramaribo aan. Daar werd het weer omgebouwd tot lichtschip.

Dan begint ook de bewogen geschiedenis van het wereldvermaarde zeesleepvaart- en bergingsbedrijf NV Bureau Wijsmuller, thans als Svitzer onderdeel van  Maersk 'world wide shipping'.

Het ontstaan van Rederij Wijsmuller inspireerde Jan de Hartog voor het schrijven van de bekende roman over de zeesleepvaart Hollands Glorie. Ook hierin wordt het transport van een lichtschip onder zeil beschreven.  (Klik op de fotootjes voor vergroting)

Copyright©2009 Lichtschipsurinamerivier -   Nederlandse Vuurtoren Vereniging: NL09INGB0000435485  
t.n.v. penningmeester NVV met vermelding Behoud Lichtschip